«

»

Feb 22

IMELSA i RTVV, vides paral·leles, tractaments diferents

Llegim a la premsa local que la Diputació de València considera que l’actual conveni col·lectiu de l’empresa pública IMELSA és il·legal i que remetrà aquest conveni a la fiscalia, per tal que es prenguin les decisions oportunes per restablir la legalitat i per exigir les possibles responsabilitats.

IMELSA és una empresa pública de la Diputació de València que te com a objectiu principal la promoció, suport i participació en activitats econòmiques, empresarials i socials que contribuïsquen al desenrotllament socioeconòmic dels municipis de la província de València

Allò que podria ser més important i transcendent de les accions que ha anunciat la Diputació serà l’exigència de responsabilitats, ja que si algú al sector públic fa alguna cosa il·legal, el mínim que es pot exigir és que es pague el que toque per la responsabilitat.

Entre les irregularitats que considera la Diputació és destacable la manca de principis i garanties en la contractació de personal.

Per als 1.600 ex-treballadors i ex-treballadores de RTVV deu resultar insultant que a la seua ex-empresa ningú no haja buscat la responsabilitat dels qui signaren un conveni col·lectiu que, finalment, va resultar una estafa. Una estafa que va suposar una pèrdua d’uns 2.000 euros anuals de salari, duna manera arbitrària. Deixant a banda les reduccions salarials i les congelacions acordades pels governs de Zapatero i de Rajoy.

Des de l’any 2001, la direcció de RTVV signava amb els representants dels treballadors unes taules salarials que calia suposar legals i que incloïen una quantitat en concepte de Plus Conveni. Tota la plantilla de RTVV estava convençuda que el que cobrava era el seu salari legal.160107_RTVV_torre

Però de sobte RTVV va deixar de pagar eixa quantitat, el Plus Conveni, que, cal insistir, estava regulada a les taules salarials que l’empresa oferia any rere any per a la seua signatura als representants dels treballadors i treballadores.

Al cap de més de deu anys, l’empresa deixà de pagar eixe plus i la qüestió es judicialitzà. L’Audiència Nacional en primer lloc, i després el Tribunal Suprem donaren la raó a l’empresa: el plus es pot suprimir, no està fonamentat en les normes de la Conselleria d’Hisenda i és un concepte retributiu nul. Textualment, l’Audiència Nacional digué a la seua sentència, i el Tribunal Suprem va ratificar, que: “tant el plus com les seues successives actualitzacions des de l’any 2001 no contaven amb l’obligada autorització administrativa i eren nuls de ple dret”.

Plus nul de ple dret. Bé, així serà si així o diuen l’Audiència Nacional i el Suprem. Ara bé, cal suposar que un pagament continuat d’un plus durant onze anys que a la fi resulta il·legal, i que ha comportat una retribució mitjana de 20.000 euros a 1.600 treballadors (més de trenta milions d’euros), hauria de provocar alguna petició de responsabilitats.

Doncs no ha estat així. Ningú no ha demanat cap responsabilitat.

Els sindicats acceptaren el plus, com és lògic, doncs entre les seues funcions està la de millorar les condicions retributives de la plantilla. Després, defensaren el plus als tribunals i van perdre.

Però, on està el Consell? Algun càrrec del Consell va aprovar d’alguna manera, per acció o per omissió, el pagament reiterat del plus. Algú de la Sindicatura de Comptes no faria tot el que hauria hagut de fer per a denunciar la reiterada -durant onze anys- il·legalitat.

Al final, els treballadors i les treballadores resulten estafats, els pressupostos públics són perjudicats en més de trenta milions d’euros, i de la qüestió hi ha ZERO RESPONSABLES!

L’actual Consell hauria d’estudiar la qüestió. Perquè des de dins, des de RTVV poca cosa es pot fer ja. L’empresa està tancada i en liquidació; allà no hi ha treballadors ni treballadores, i per tant no n’hi ha ni comitè d’empresa ni seccions sindicals. Els ex-treballadors de RTVV no tenen responsables sindicals que els representen. Per tant, tot apunta a que només el Consell actual està legitimat per demanar responsabilitats pel pagament d’un plus que va resultar finalment nul. No són dos quinzets. Són molts milions d’euros.

Si es fiscalitza la gestió d’IMELSA i es busquen responsabilitats, perquè no es fiscalitza la gestió de RTVV en matèria de negociació col·lectiva i s’hi busquen les responsabilitats?

Ex-treballadors i ex-treballadores estafats haurien de veure que almenys es faça justícia.

D’una altra qüestió de la que fèiem esment dalt, la contractació de personal de RTVV, se n’ha parlat molt… i potser algun dia també en parlarem aquí. Encara que siga pel “derecho al pataleo”.

I parlant de personal, davant la conformació de la plantilla de la futura RTVV, cal esperar que no hi haurà “pasteleos” que beneficien una part de l’antiga plantilla i oblide una altra part. Si algú de l’actual Consell negocia la plantilla de la futura RTVV amb algun suposat representant sindical, ha d’haver-hi transparència, i el primer que s’haurà de fer es justificar el just títol que done legitimació, en sentit jurídic, als possibles negociadors. Si no és així, hi haurà desconfiança per part de molts ex-treballadors i ex-treballadores de RTVV. Desconfiança i un camí assenyalant els tribunals.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code